Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

 
 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΓΓΕΛΟΚΤΙΣΤΗ 


    Ο ναός της Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτι της Λάρνακας, είναι ένα σημαντικό μνημείο, λόγω κυρίως του σημαντικού προεικονομαχικού ψηφιδωτού που κοσμεί τη κόγχη του ιερού. Ο σημερινός ναός της Παναγίας της Αγγελόκτιστης είναι ρυθμού εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, κτίσμα του 11ου αι.       Η κόγχη του ιερού ήταν αρχικά αδιακόσμητη, ενώ μετά από κάποια επισκευή τον 6ο αι. πρέπει να κατασκευάστηκε το ψηφιδωτό με την Θεοτόκο Βρεφοκρατούσα και τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το ψηφιδωτό της εκκλησίας είναι ένα από τα πιο γνωστά εντοίχια έργα του παλαιοχριστιανικού κόσμου, που έχει διασωθεί μέχρι τις μέρες μας. Παρουσιάζει την Παναγία όρθια να κρατά το μικρό Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ την παραστέκουν οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο Χριστός, ντυμένος με χρυσά ενδύματα, κρατά στο αριστερό του χέρι κλειστό ειλητάριο ενώ με το δεξί του ευλογεί.    
     Η Παναγία στέκεται σε πολυτελές υποπόδιο ενώ στα αριστερά της εικονίζεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ, με πρόσωπο αυστηρό, να κινείται προς αυτήν με ανοικτό και ζωηρό διασκελισμό. Δεξιά ως προς την Παναγία, βρίσκεται ο αρχάγγελος Μιχαήλ, στο μεγαλύτερό του μέρος δυστυχώς κατεστραμμένος, πιο στατικός και ήρεμος, με γαλανά μάτια και καστανόξανθα μαλλιά, που συνθέτουν ένα πρόσωπο εξαιρετικής ομορφιάς. 
   Στην άντυγα του τόξου υπάρχει φυτικός και ζωικός διάκοσμος με άκανθες, αγγείο-κρήνη, πάπιες, παπαγάλους και ελάφια, παραστάσεις που επαναλαμβάνονται πανομοιότυπα και συμμετρικά στις δύο του πλευρές. Οι παπαγάλοι φέρουν στο λαιμό τους κορδέλα, ένα εικονογραφικό χαρακτηριστικό που προέρχεται από την Σασσανιδική-Περσική τέχνη. Τα ημίτομα ελάφια στην κορυφή του τόξου υποβαστάζουν με τα κέρατά τους ακτινοειδή σταυρό με σταγονόσχημες απολήξεις.
Βικτώρια Κολοκασίδη, Β9 Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου