Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας

  • Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας βρίσκεται στο τέλος του παραλιακού δρόμου των Φοινικούδων και αναφέρεται επίσης και ως Φρούριο της Λάρνακας. Πιστεύεται ότι είχε αρχικά χτιστεί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και πήρε τη σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, αν και υπάρχει κάποια αμφισβήτηση σχετικά με την προέλευσή του. Τοποθετείται στα χρόνια του Λουζινιανού Βασιλιά Ιάκωβου I, ο οποίος το έχτισε για την προστασία του λιμανιού της πόλης τον 14ο αιώνα. Μετά το τέλος της Οθωμανικής Περιόδου στην Κύπρο, οι Βρετανοί το μετέτρεψαν σε φυλακή και χρησιμοποιήθηκε κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας τους.
  • Σήμερα, το κάστρο στεγάζει το μικρό Μεσαιωνικό Μουσείο της Λάρνακας σε τρεις αίθουσες και σε αυτό εκτίθενται αντικείμενα από την Παλαιοχριστιανική Περίοδο (4ος - 7ος αιώνας) και την περίοδο της Τουρκοκρατίας (18ος - 19ος αιώνας).

  •  Το διώροφο κτήριο στη βόρεια πλευρά του κάστρου, κτίστηκε από τους Τούρκους όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή πάνω από την είσοδο.
  •  Το νότιο ήμισυ της ανατολικής πλευράς προς την θάλασσα, καταλαμβάνεται από τμήμα του τετράγωνου πύργου, κάτω από το οποίο υπάρχει ευρύχωρο κοίλωμα σε μορφή εσωτερικής ημικυκλικής αψίδας που περιβάλλεται από ορθογώνιο ισχυρό κτίσμα.
     

Σήμερα εντός της αψίδας αυτής εκτίθενται επιτύμβιες πλάκες που χρονολογούνται από το 15ο έως το 18ο αιώνα.


Στο βόρειο ήμισυ της ανατολικής πλευράς βρίσκονται παρατεταγμένα κανόνια διαφόρων χρονολογιών [τουρκοκρατίας και αγγλοκρατίας], μπροστά σε τοιχισμένες πολεμίστρες


Στην αυλή του Κάστρου εκτίθενται δύο μεσαιωνικά κιονόκρανα. Στο ένα εξ΄αυτών υπάρχουν καλοδιατηρημένες ανάγλυφες μορφές λατίνων μοναχών και στις τέσσερις πλευρές του κιονόκρανου.


Το οικόσημο που αποδίδεται στη μεγάλη μεσαιωνική οικογένεια των Ντε Νόρες εκτίθεται σε αίθουσα της νότιας πτέρυγας. Το οικόσημο αυτό σε σχήμα θυρεού-ασπίδας, φέρει στην κορυφή του σε οριζόντια διάταξη τρεις ισομεγέθεις σταυρούς, παρατεταγμένους ο ένας δίπλα στον άλλο.


Επίσης στη βορειοδυτική γωνία της αυλής βρίσκεται κρήνη πάνω στην οποία αναγράφεται η χρονολογία 1765.


Μιράντα Αντωνίου
Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου