Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Οι θησαυροί της Λάμπουσας

Η Λάμπουσα είναι η αρχαία Λάπηθος. Ονομάστηκε έτσι γύρω στο 400 μ.Χ. γιατί την εποχή αυτή έφτασε στο απόγειο της δόξας της και έλαμπε από πλούτη και ομορφιά. Ήταν κτισμένη στα παράλια Καραβά-Λαπήθου εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι της Αχειροποιήτου. Ιστορικά στοιχεία γι’ αυτήν βρίσκουμε σε επιγραφές, σε πολλούς συγγραφείς της αρχαιότητας και του μεσαίωνα αλλά και από περιστασιακές ανασκαφές. Δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές για να φωτίσουν περισσότερο την ιστορία της.
Ο πλούτος και η ακτινοβολία της Λαπήθου κατά τα πρώτα βυζαντινά χρόνια της δίδουν το όνομα Λάμπουσα. Μέρος του πλούτου αυτού, γνωστού ως «θησαυρός της Λάμπουσας» ανακαλύφθηκε γύρω στο 1900 μ.Χ.. Οι περίφημοι θησαυροί της Λάμπουσας που αποτελούν σπουδαία δείγματα της Πρωτοβυζαντινής τέχνης.


Πρόκειται για χρυσούς ή ασημένιους δίσκους εξαιρετικής τέχνης με παραστάσεις από τη ζωή του Δαυίδ, ασημένια εκκλησιαστικά σκεύη που είναι διακοσμημένα, κοσμήματα με πολύτιμους λίθους κ.α.
   Τα πλείστα βρίσκονται στα μουσεία του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.                                                                       
Βιβλιογραφία :
Ηλιάδης Ι. (2009)H Κύπρος και η Ιταλία την εποχή του Βυζαντίου - Το παράδειγμα της εικόνας του  Αγίου Νικολάου της Στέγης του 13ου αι. που συντηρήθηκε στη Ρώμη, Λευκωσία   Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄
 Παυλίδης Α. ( 2013) Ιστορία της Νήσου Κύπρου από  την αρχή έως σήμερα, Εκδόσεις Επιφανίου , Λευκωσία 
Καραβιώτικα Δρώμενα Δήμου Καραβά (Τεύχος 6)


Άντρεα Κυριάκου, Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου